Skip to main content

Kursus Keusahawanan Kemahiran Pemprosesan Makanan Jabatan Pertanian Malaysia

PENGENALAN

Kursus Keusahawanan Kemahiran Pemprosesan Makanan telah dilaksanakan oleh Jabatan Pertanian bermula pada tahun 2002 untuk melahirkan usahawan muda yang menceburkan diri secara serius dalam perniagaan asas tani seperti makanan sejuk beku, bakeri, produk-produk berasaskan kelapa, poduk-produk berasaskan buah-buahan dan makanan ringan.
PELAKSANAAN
Kursus akan dijalankan secara hands-on untuk memastikan peserta benar-benar mahir dari segi teknikal pengeluaran produk yang bermutu, komersil dan menepati standard GMP (Amalan Pengilangan Yang Baik). Di samping itu, peserta akan didedahkan dengan kaedah menjalankan perniagaan yang profesional terutama dalam aspek keusahawanan, pengurusan kewangan, pengurusan pemasaran dan penyediaan Rancangan Perniagaan.

Peserta juga akan menjalani program dampingan di premis usahawan yang telah maju di bawah bimbingan Jabatan Pertanian.

PENGAMBILAN PESERTA

Pengambilan peserta dibuat setahun sekali.

TEMPOH KURSUS

Jangkamasa kursus ialah selama enam (6) bulan secara sepenuh masa.

KEMUDAHAN DISEDIAKANTempat tinggal sepanjang tempoh kursus.

Comments

Popular posts from this blog

Modul MPV Pemprosesan Makanan Tingkatan 4

MODUL 1 PENGURUSAN TEMPAT KERJA Personaliti Organisasi Bengkel Peraturan & Undang-Undang MODUL 2 HASIL TANAMAN Hasil Biji-Bijian Maruku Rempeyek Kacang Bersalut Tempe Tapai Pulut Mee Kuning Laksa Hasil Buah-Buahan Jem Nenas Sos Tomato Sos Cili Kerepek Pisang Masin Kerepek Pisang Sira Cakar Ayam Kordial Nenas Susu Kacang Soya Tauhu Manis ( Tauhu Fa ) Cincau MODUL 3 HASIL TERNAKAN Hasil Ikan Keropok Kering Keropok Segera Keropok Lekor

Lollipop

Roti Ban Berinti